Ciecierzyca, występująca również jako cieciorka, jest jednym z cenniejszych składników zdrowej diety. Z jakich względów warto sięgać po tę roślinę strączkową? Jak może ona wpływać na nasz organizm?

Cieciorka to rewelacyjny składnik diety wegańskiej, choć nie tylko weganom dieta z cieciorką jako stałym dodatkiem wyjdzie na zdrowie. Ta roślina to ogromna ilość ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych, witamin oraz składników mineralnych. Kto będzie regularnie jeść ciecierzycę, ten może w prosty sposób poprawić ogólny stan swojego zdrowia. Dzięki temu dodatkowi można skutecznie zatroszczyć się o swój przewód pokarmowy oraz ułatwić sobie odchudzanie. W cieciorce można też znaleźć większe ilości wartościowego białka i tak ważnych dla ludzkiego zdrowia składników, jakimi są nienasycone kwasy tłuszczowe. Wszystko to sprawia, że zdrowa dieta z cieciorką jako stałym dodatkiem może nas skutecznie wspomagać w walce z licznymi przypadłościami.

Regularne sięganie po przepisy na pyszne dania z cieciorką jako głównym składnikiem zalecane jest osobom mającym problemy ze zbyt wysokim ciśnieniem oraz tym, którzy chcą się skutecznie uporać ze złym cholesterolem. Silniejsza odporność organizmu, dobra ochrona przed stresem – oto kolejne korzyści, dla których warto włączyć ciecierzycę do swego menu. A im szybciej to zrobimy, tym lepiej.