Aminos kokosowy - lepsza alternatywa dla sosu sojowego?Aminos kokosowy jest sosem powstałym poprzez połączenie fermentowanego nektaru pochodzącego z kwiatów kokosa oraz naturalnej soli morskiej. Uznawany jest za doskonały zamiennik tradycyjnego sosu sojowego dla osób, które eliminują ze swojej codziennej diety produkty sojowe, produkty glutenowe oraz nadmiar soli.W smaku do złudzenia przypomina sos sojowy, przez co jest idealny w daniach kuchni Azji. Staje się coraz bardziej popularne wśród osób dbających o zdrową dietę.Czy jednak faktycznie jest zdrowszym zamiennikiem dla sosu sojowego?

Skarbnica zdrowia

Aminos kokosowy stanowi doskonałą przyprawę do mięs i ryb, potraw kuchni azjatyckich czy sałatek. Świetnie sprawdzi się też jako składnik marynat.Dodanie go do potrawy wzbogaci ją o aminokwasy kokosowe o udowodnionym pozytywnym wpływie na układ sercowo-naczyniowy, gospodarkę cukrową (pomagają zmniejszać ryzyko cukrzycy!) oraz układ immunologiczny. Sos ten zawiera aż 16 niezbędnych aminokwasów egzogennych.Związki zawarte w nektarze z kwiatów kokosa wykazują korzystny wpływ na gospodarkę lipidową, podnosząc poziom "dobrego" cholesterolu. Pomagają również w regulacji ciśnienia krwi.

Aminokwasy kokosowe są też prawdziwym pomocnikiem w procesie odchudzania. Pomagają hamować apetyt dzięki podnoszeniu poziomu tzw. "hormonu osób szczupłych" - adiponektyny.Działają również osłonowo na przewód pokarmowy oraz łagodząco w stanach zapalnych, co ma istotne znaczenie w profilaktyce nowotworów, szczególnie jelita grubego.

Wśród najcenniejszych składników nektaru z kwiatu kokosa znajdziemy dodatkowo inozytol. Jest on białkiem wykazującym pozytywny wpływ na układ nerwowy. Z tego powodu aminos kokosowy powinien być włączony do diety przez osoby cierpiące na zaburzenia depresyjne oraz nerwicowe.Inozytol wykazuje również korzystne działanie wspomagające leczenie zespołu policystycznych jajników.

Zdrowe z natury

Dodatkowo aminos nie zawiera dodatku klasycznego cukru, glutenu oraz składników odzwierzęcych. Dlatego jest doskonały dla wegan oraz osób celiaków.W przeciwieństwie do sosu sojowego, który w wersji znanej z naszych sklepów często zawiera sztuczne chemiczne konserwanty oraz polepszacze takie jak glutaminian sodu, jest produktem całkowicie naturalnym. Dzięki temu możemy być pewni, że spożywamy to, co dla naszego organizmu najlepsze.