Dieta wegetariańska to styl odżywiania, w którym wyklucza się z jedzenia mięsa, ryb i pozostałych produktów odzwierzęcych. Bazowym składnikiem jadłospisu są artykuły pochodzenia roślinnego czyli: warzywa, owoce, zboża, orzechy, rośliny strączkowe. W niektórych przypadkach może to być jaja i produkty mleczne. Ostatnimi czasy niejadanie mięsa stało się szalenie popularnym stylem życia, aczkolwiek w państwach Bliskiego Wschodu i Indiach niejedzenie mięsa króluje od dawna. Sam wegetarianizm nie jest stylem jednorodnym, występuje w nim wiele typów i różnorodnych trybów żywienia motywowanych różnymi powodami, takimi jak: przekonania moralne, warunki środowiskowe, powody zdrowotne, religijne, kulturowe, czy ekonomiczne. Wobec tego można dodatkowo informować o różnorodnych skutkach, deficytach bądź innych konsekwencjach związanych z wegetarianizmem. Spróbujmy zatem uporządkować wiedzę na temat wegetarianizmu i zaprezentować zalety i wady takiej diety.

Rozmaite modele diety wegetariańskiej

Istnieje kilka głównych wersji wegetarianizmu, które różnią się między sobą tym, które artykuły pochodzenia zwierzęcego są uwzględniane w menu. Każdy z tych typów odżywiania może być wielorako traktowany, a w rzeczywistości granice pomiędzy nimi mogą być elastyczne. Jakkolwiek przyjmuje się następującą klasyfikację:
Wegetarianizm ovo - konsumowanie jaj, lecz bez mięsa i mleka,
Wegetarianizm lacto - spożywanie nabiału, lecz z wyjątkiem mięsa i jaj,
Wegetarianizm ovo-lacto - jedzenie jaj i mleka ale bez mięsa,
Weganizm - odrzucenie wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, tj. mięsa, jaj, mleka i jego przetworów, a także miodu i innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Weganizm może mieć dwie odmiany: frutarianizmu - diety opartej głównie na owocach lub witarianizmu - diety, składającej się z surowych warzyw i owoców,
Flexitarianizm - dieta bogata w roślinne produkty lecz bez rezygnacji z mięsa lub produktów pochodzenia zwierzęcego.
Pescowegatarianizm - dieta bogata w ryby i owoce morza ale bez mięsa.

Jakie korzyści przynosi dieta wegetariańska

Odpowiedniy jadłospis wegetariański musi charakteryzować się zróżnicowaniem składników i dobraniem do indywidualnych potrzeb, w odniesieniu do wieku, płci, aktywności fizycznej i kondycji zdrowia. Są wszak grupy osób o wyjątkowych potrzebach żywieniowych np. dzieci, kobiety w ciąży, osoby uprawiające intensywny sport, pracownicy fizyczni. O ile mówi się o wadach diety wegetariańskiej, to najczęściej dotyczy to sprawy niedoborów żywieniowych. Pragnąc ustrzec się przed brakami, istotne jest, aby uwzględnić wielorakie źródła białka roślinnego, takie jak na przykład rośliny strączkowe, orzechy i zboża. W przypadku wegan, którzy rezygnują z jedzenia produktów mięsne, muszą zaopatrywać organizm w odpowiednią ilość składników odżywczych, zawierających witaminę B12, kwasy tłuszczowe omega-3, wapń i żelazo. Odpowiednio zarządzany wegetariański styl odżywiania może sprzyjać zdrowiu i wspomóc w efektywnym podtrzymaniu prawidłowej formy jak również przyczynić się do obniżenia niebezpieczeństwa chorób układu krążenia, nowotworów i cukrzycy. Bardzo ważne jest niemniej jednak, aby skonsultować swoją dietę wegetariańską z dietetykiem lub lekarzem. Nie można także zaniedbywać badań kontrolnych.